אלפי ישראלים נפגעים בתאונות דרכים בכל שנה. עקב נתון גבוה שכזה, יש לדעת מהם הדברים שחשוב שנפגע בתאונת דרכים יעשה. מאמר זה יציג חמישה דברים שכאלה.
תיעוד זירת התאונה והאנשים המעורבים בה
ללא כל קשר לחומרת הפגיעה מהתאונה, חשוב שרגע אחרי הגשת דיווח למשטרה על תאונת דרכים הנפגע יבצע מספר פעולות תיעוד. כלומר:
- יצלם את הזירה שבה התרחשה התאונה, את העדים לתאונה ואת כל הרכבים שהיו מעורבים בתאונה, כולל רכבו שלו (אם אינו הולך רגל)
- יאסוף את הפרטים האישיים של כל מי שהיה מעורב בתאונה: שמות מלאים, מספרי טלפון, וצילומים של תעודות הזהות שלהם, של רישיונות הנהיגה+ הרכבים שלהם ושל תעודות הביטוח של הרכבים שלהם
- יסקור את מצב הכביש וככל שישנם סימני תאונה (כמו סימני בלימה, חלקים שיצאו מהרכבים ונשארו על הכביש וכדומה) – יצלם אותם.
פנייה לטיפול רפואי
גם פעולה זו לא מושפעת מחומרת הפגיעה מהתאונה ומהרגשתו של הנפגע. חשוב שבכל מקרה של פגיעה בתאונת דרכים, יפנה הנפגע לטיפול רפואי. אחרת, חברת הביטוח תוכל לטעון שאין קשר סיבתי בין תאונת הדרכים לבין הנזק שנגרם לנפגע.
לצד הפנייה כשלעצמה, חשוב שהפרטים שאותם ימסור הנפגע לרופאיו יהיו מדויקים ומפורטים ככל האפשר: בכל כאב, ולו הקטן ביותר, שחש הנפגע – עליו לעדכן זאת את רופאיו, וכן על הנפגע לעדכן את רופאיו מתי ובאיזו סיטואציה התרחשה התאונה, כי אם, לדוגמא, התאונה התרחשה כשהנפגע היה בדרכו לעבודתו או בדרך חזרה ממנה, התאונה היא גם תאונת עבודה.
כל אי-מסירת פרטים ו/או אי-דיוק יכול לגרום לכך שבסופו של דבר, הנפגע יקבל פיצויים בגובה הנמוך ממה שמגיע לו.
תיעוד השלכות התאונה – בדגש על הטיפול הרפואי
עד כה דובר על כך שהנפגע צריך לתעד את זירת התאונה ואת האנשים המעורבים בה, ולפנות לטיפול רפואי. פעולה נוספת שהנפגע צריך לעשות היא מעין שילוב של השניים – לתעד את השלכות התאונה, בדגש על הטיפול הרפואי.
כלומר, חשוב שהנפגע יאסוף כל מסמך הקשור לטיפול הרפואי שאותו הוא קיבל או מקבל, למשל דו"ח ביניים מרופאיו אודות מצבו הרפואי, צילומים שונים שעשה עקב התאונה, באם השתחרר מבית החולים – מכתב שחרור וכדומה.
בנוסף, חשוב שהנפגע יתעד כל הוצאה הקשורה לאותו טיפול רפואי, למשל הוצאות עקב רכישת תרופות, הוצאות עקב נסיעות למרכזים רפואיים וכדומה.
דיווח למשטרה
הנפגע צריך לפנות למשטרת ישראל ולמסור לה את הפרטים האישיים של כל האנשים שהיו מעורבים בתאונה, כולל את הפרטים האישיים שלו, ולציין את הזמן המדויק שבו התאונה התרחשה.
על הנפגע לצרף לדיווחו:
- תעודה מזהה
- רישיון נהיגה
- רישיון רכב
- תעודת ביטוח חובה
- מסמך שמוכיח שהתאונה אילצה את הנפגע לקבל טיפול רפואי (כמו מכתב שחרור מבית החולים)
כמו כן, מומלץ שגם את הצילומים מזירת התאונה, יצרף הנפגע לדיווח. לאחר שכל אלה מגיעים לידי המשטרה, האחרונה שולחת לנפגע אישור על כך שהתרחשה תאונה.
פנייה לעורך דין
אחת הפעולות החשובות ביותר שעל נפגע בתאונת דרכים לעשות היא לפנות לעורך דין ולעדכנו באירוע. מספר סיבות לכך:
- ייתכן, כאמור, שהתאונה התרחשה כשהנפגע היה בדרכו לעבודתו או בדרך חזרה ממנה, ולכן מדובר בתאונה שהיא גם תאונת עבודה. אם אדם "מן היישוב", חסר ידע משפטי, לא פונה לעורך דין – הוא לא יודע שבמקרה כזה הוא יכול לתבוע לא רק את חברת הביטוח, אלא גם את המוסד לביטוח לאומי ואת קרן הפנסיה
- עורך הדין מוודא שברשותו של הנפגע אכן ישנם כל אותם מסמכים שעליו לאסוף, וכן הוא יודע כיצד הנפגע צריך להתנהל מול הגורמים הרפואיים שמטפלים בו ומול חברת הביטוח, שכן אם הנפגע לא נעזר בעורך דין, יכולה חברת הביטוח לנסות ולהתחמק מלשלם לו פיצויים ואף להצליח בכך
- אמנם, אם הנפגע נעזר בעורך דין, עליו לשלם שכר טרחה, שיכול להגיע לסכומים גבוהים, אך דווקא לאור זאת חשוב שהנפגע יעזר בעורך דין, שכן הגובה הרב של שכר הטרחה יכול להרתיע את הנפגע באופן כזה שבעתיד הוא יזהר הרבה יותר בכל פעולותיו בדרך.
לסיכום, חשוב שנפגע בתאונת דרכים יתעד את זירת התאונה והאנשים המעורבים בה, יפנה לטיפול רפואי ויתעד את כל מה שקשור לכך, ידווח למשטרה ויפנה לעורך דין. מספיקה הימנעות מאחת מפעולות אלה כדי שגובה הפיצוי שיקבל הנפגע, יהיה נמוך מהמגיע לו.