בית המשפט מעניק סעד זריז לפינוי דייר סרבן, על פי תקנות חדשות, וזוהי בהחלט הקלה משמעותית עבור בעלי דירות שנתקלו בסיטואציה המורכבת הזו. על הליך התביעה, כיצד נקבע שכר הטרחה בתביעה לפינוי שוכר, ומידע חשוב נוסף, בכתבה שלפניכם.
בעבר, כאשר בעל נכס נתקל במקרה של דייר אשר מסרב לפנות את הנכס לאחר סיום החוזה, או אינו משלם שכר דירה באופן קבוע ומתמשך, על בעל הנכס ברוב המקרים נגזר לגרור הליך תביעה כנגד הדייר הסרבן במשך חודשים ואולי אף שנים, מה שגרם לו להפסדים כספיים כבדים, משאבים רבים שהוקצו לטובת הנושא, ועוגמת נפש שאין ניתן לבטלה. המחוקק קבע תקנות חדשות בפרק ט"ז 4 בתקנות סדר הדין האזרחי, בהן הוא מורה על הליך זריז לפינוי שוכר מהדירה.
הליך זריז לפינוי מושכר
תביעה לפינוי מושכר בהליך זריז נועדה לסייע לבעל הנכס לפנות דייר סרבן ובעייתי מהדירה שלו במהרה. דייר שמסרב לפנות דירה לאחר שהסתיים החוזה, או דייר שקיבל הודעה של 90 יום מראש לסיום החוזה ומסרב להתפנות, כמו גם מקרה של דייר שאינו משלם שכר דירה או תשלומי מים ארנונה וחשמל באופן תדיר וסדיר, מועד לפינוי, על פי חוק.
החוק מאפשר לבעל הדירה המשכיר את הנכס להגיש נגד הדייר תביעה לפינוי שוכר על פי התקנות החדשות. החידוש הוא משך הזמן הקצר בכל הנוגע לתביעה זו, על מנת לסיים את ההליך בזריזות, ולפנות את הדייר הסרבן מהדירה:
- תביעה מוגשת בבית משפט השלום במחוז בו נמצא הנכס.
- לאחר 30 יום מהגשת התביעה, נדרש הדייר, הנתבע, להגיש כתב הגנה.
- לאחר 30 יום מהגשת כתב ההגנה של הנתבע, נקבע דיון בבית המשפט.
- לאחר 14 יום מיום הדיון יינתן פסק דין, והוא יכול להינתן גם ביום הדיון.
- יש מקרים בהם ידרוש בית המשפט לקיים דיון נוסף, כלומר פסק הדין יינתן עד 14 יום לאחר קיום הדיון האחרון.
- לאחר מתן פסק הדין, מעניק בית המשפט לשוכר, הנתבע, עד 14 יום לפינוי הדירה. אם לא פינה הדייר את הדירה, פסק הדין מעניק תוקף לבעל הדירה לפנות באמצעות עורך דינו ללשכה להוצאה לפועל, על מנת ליישם את פסק הדין.
חשוב לדעת
- לפני פנייה לבית המשפט והגשת תביעה, יש למצות את כל ההליכים. כלומר, יש לשלוח לדייר השוכר מכתב התראה אחד לפחות, ומומלץ לשלוח מספר מכתבים, המתריעים בפני פנייה לערכאה משפטית.
- על כתב התביעה לכלול מסמכים רלוונטיים למקרה כגון:
- תצהירים
- חוזה שכירות
- מכתבי התראה
- העתקי חשבונות שלא שולמו
- חוות דעת מומחים בעת הצורך
ועוד.
- הליך התביעה הזריז מתייחס לשאלת הפינוי בלבד. כלומר, אם ישנן מחלוקות כספיות בין המשכיר לשוכר, הדיון עליהן יתקיים במסגרת משפטית אחרת, ולא בהליך זריז זה, שזו כל מטרתו, לא להתעכב בשאלות כספיות, אלא להתמקד בדיון הפינוי בלבד.
- אין באפשרותו של בעל הנכס לפנות את הדייר בעצמו, ואסור לו להשתמש בכוח על מנת לפנות את הדייר.
- אין באפשרותו של בעל הנכס לפנות למשטרה על מנת להסתייע בה כדי לפנות את הדייר.
- אין באפשרותו של בעל הנכס לנתק מים וחשמל מהדירה, על מנת לזרז את הפינוי.
- חשוב להבין כי אם יפעל בעל הנכס באחד משלושת האפיקים המצוינים לעיל, הוא צפוי לתביעה נגדית מצד השוכר. כלומר, בית המשפט כן מעניק הגנה לשוכר, ואינו מתעלם לחלוטין מצרכיו.
שכר טרחה בתביעה לפינוי שוכר
שאלת גובה שכר הטרחה במקרה של תביעה לפינוי שוכר מביאה אותנו להתייחס למספר פרמטרים:
- מה מספר התובעים.
- מה מספר הנתבעים?
- מה חוזק הראיות?
- מה מורכבות הראיות?
- מה מספר הדיונים הצפוי?
כל אלו הם פרמטרים אשר מסייעים לקבוע את גובה שכר הטרחה.
ליווי משפטי של עורך דין מומחה לתביעות פינוי שוכר
חשוב לציין כי בנוגע להגשת תביעה בהליך מזורז לפינוי דייר סרבן, יש לקבל סיוע מקצועי מעורך דין לפינוי שוכר המומחה בתחום המסוים הזה. לא כל עורך דין המומחה החוזים לדוגמא, או בתחום המקרקעין והנדל"ן, הינו בעל ניסיון בתחום של תביעות אלו, ולכן יש לוודא כי עורך הדין אשר בחרתם, מנוסה ומומחה בתחום מסוים זה.