ישנן דרכים רבות לבצע הליך יעיל של פינוי דייר. במאמר זה נפרוס בפניכם את האופציות הטובות ביותר.
פינוי דייר בהגשת תביעה לפינוי מושכר
כאשר המשכיר מזהה שיש לו בעיה עם השוכר, למשל כאשר השוכר הפסיק לשלם דמי שכירות, השוכר מודיע לו שהוא לא מתכוון לצאת מהמושכר בסיום תקופת השכירות ולא יוצא בפועל – הדרך היעילה והטובה ביותר שעומדת למשכיר היא להגיש תביעה לפינוי מושכר.
תביעה לפינוי מושכר הנה הליך משפטי קצר ביותר ומטרתו להביא לפינוי שוכר מהמושכר ולסיים את הנזק שנגרם למשכיר מוקדם ככל הניתן. מסיבה זו, תביעה לפינוי מושכר הנה תביעה שמיועדת רק לפינוי המושכר ולא לתביעה כספית על מנת למנוע סרבול והימשכות של התביעה.
את הנזקים הכספיים המשכיר יוכל לתבוע לאחר שהמושכר יפונה ולא כאשר הוא מוחזק כ"בן ערובה" בידי השוכר. לרוב, בית המשפט יקבע מועד דיון בטווח של כ- 60 יום ממועד הגשת התביעה ובסופו יינתן פסק דין.
האם ניתן לפנות דייר בכוח?
לא! אסור לעשות דין עצמי. ניתן לפנות שוכר מדירה רק באמצעות תביעה לפינוי מושכר.
כל פעולה אחרת אסורה בהחלט. אסור להפעיל כל כוח פיזי כלפי השוכר ולא ניתן לבצע כל פעולה שיכולה להפריע לשהות ה"רגילה" של השוכר בדירה – כמו ניתוק המים או החשמל. נתקלתי בלא מעט מקרים בהם בעלי הנכסים ניסו לעשות דין עצמי ונענשו, לרבות לילה במעצר.
מתי ניתן לפנות דייר לפני תום הסכם השכירות?
ניתן לפנות שוכר שמפר את הסכם השכירות הפרה יסודית שהיא בדרך כלל אי תשלום דמי שכירות או תשלומים אחרים שחלים על השוכר כמו תשלומים לרשויות, לוועד וכיוצ"ב. גם הפרות שאינן יסודיות שלא תוקנו על ידי השוכר לאחר התראה שקיבל הופכות להפרות יסודיות ויכולות להביא לפינוי המושכר.
מהן העלויות של פינוי דייר?
העלויות משתנות ממקרה למקרה אך בעקרון כוללות אגרות לבית המשפט, שליח משפטי למסירת התביעה, אגרה להוצל"פ לצורך הליך פינוי בהוצל"פ, עלות קבלן פינוי מורשה ומשטרה לפינוי במידת הצורך וכמובן שכר עו"ד.
האם הגשת תלונה במשטרה תעזור לפנות את הדייר?
תלונה למשטרה לא תסייע מאחר ומדובר בסכסוך אזרחי אשר הגורם היחיד המוסמך לדון בו הוא בית המשפט. מסיבה זו גם משטרה לא יכולה לסייע לאחר שהסתיימה תקופת השכירות בחוזה והשוכר לא פינה את המושכר וגם לאחר שניתן פסק דין לפינוי המושכר, שכן, רק בית המשפט מוסמך לקבוע זאת.
קיבלנו פסק דין – מה עכשיו, האם ניתן כבר לפנות את הדייר ו/או לבצע הליך של פינוי מדירה?
לא. הדרך היחידה לפנות את הדייר, היא לממש את פסק הדין בהוצאה לפועל לצורך פינוי הדייר/פינוי מדירה. הליך פינוי נכון בהוצאה לפועל יביא לפינוי המושכר בטווח של כ- 30 ימים.
האם ניתן למנוע הגעה למצב בו נדרשים לפינוי דייר?
ניתן וצריך לבקש מהשוכר הפוטנציאלי מידע שיתן לנו כלים להבין מי עומד מולנו ואם הוא בעל יכולת כלכלית לשכור ולשלם את דמי הכירות וההוצאות השוטפות וכן לבדוק במרשמים שפתוחים לקהל (כמו רשימת פושטי הרגל) אם הוא נכלל בה בנוסף, במסגרת הסכם השכירות יש לקבל את הביטחונות הראויים על מנת להבטיח שהמשכיר לא ירדוף אחרי דמי השכירות וחובות השוכר.
האם נכון לנהל מו"מ עם דייר שמסרב להתפנות – כדי להימנע מהליכים משפטיים?
יתכן ששיחה ידידותית מלב אל לב עם הדייר תרכך את ליבו ותגרום לו להתפנות מהדירה. אמנם נדמה שברוב המקרים זה תרחיש בדיוני ושלא ניתן ליישב את הסכסוך, אך ניהול הליך משא ומתן וגישור עם הדייר הסרבן, בליוויי עורך דין בעל ניסיון בפינוי שוכרים, יכול לסייע לכם להימנע מהליכים משפטיים, ולסיים את הסאגה באופן היעיל יותר. אל תסגרו את האופציות בפניכם, ותנו לכך הזדמנות.
מהי הדרך המהירה ביותר לפינוי דייר?
הדרך המהירה ביותר לפינוי דייר, היא בהסכמתו של הדייר. יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון שלא מדובר תמיד בדרך הטבה ביותר. ניתן כמובן להגיע להסכמה שתרצה את שני הצדדים, ולפנות את הדייר ללא כל הליכים משפטיים, אך אם הדייר מבקש תמורה גבוהה מדי לפינויו מהדירה, דעו שגם ההליך המשפטי לפינוי דייר, הוא הליך מזורז שאורך מספר חודשים ספורים.
לכן יש לשקול היטב את הדרך בה אתם בוחרים לפנות את הדייר מהדירה, וגם אם התחלתם לנהל משא ומתן עם הדייר, שלא צלח, אתם יכולים לפנות להליך מזורז בבית המשפט לצורך פינוי מהיר של הדייר הסרבן.
פינוי דייר רק במסגרת החוק
בשורה התחתונה, דייר שמסרב להתפנות מהדירה יכול להוות מטרד לא פשוט. חשוב לשמור על קור רוח ולהימנע לחלוטין מלנקוט פעולות לא חוקיות כנגדו, שבסופו של יום יחזרו אליכם כבומרנג. לאחר שנשמתם עמוק ונרגעתם, כדאי לפנות לעורך דין שיסייע לכם בהליך פינוי מהיר, וחוקי, של הדייר הסרבן מדירתכם.
התארחנו בפודקאסט מקצועי כדי להסביר בהרחבה על הליך פינוי דייר, האזינו: